-
Beskrivning
Malört används bl.a. som smakämne i det nordiska köket. Smaken är bitter och därför används malört också för att krydda öl, snaps och bitter. Under åren har malört även använts i vin och sprit. Det är särskilt löv och knoppar som är aromatiska och används, och en enda gren i vin eller snaps i några dagar ger en fin, bitter smak.
Artnamnet absinthium kommer av grekiskans absinthos (beskt men nyttigt) och syftar på den bittra smaken. Det svenska namnet malört kommer enligt Retzius (1806) av att man trodde att den kunde fördriva mal. Den användes för att skrämma bort insekter, krypningar och andra insekter i örtträdgården. Växten både luktar och smakar starkt och bittert.
Innehåll: Malört (Artemisia absinthium L.)
Användning: 1-1,5 gr (1 tsk torkad malört) till 2,5 dl vatten. Häll det kokande vattnet på örten. Låt dra 10 min under lock. Dricks före maten vid aptitlöshet eller efter maten som galldrivande medel.
-
Recensioner
Bli först med att recensera denna produkt!
Din recension:
För att skicka en recension måste du vara inloggad.