-
Beskrivning
Humle (Humulus Lupulus) har sedan 1200-talet odlats i Sverige och använts vid öltillverkning. Det är framför allt bitterämnen (t. ex. lupulin) i körtlarna på honblomställningarna som ger ölet dess karaktäristiska smak.
Humle är en flerårig slingrande, klättrande ört med motsatta, breda, handflikiga blad. De slingrande skotten kan bli mer än tio meter långa och kan växa 8 tum/dygn. Humle påträffas ofta omkring gårdar och vid gamla husgrunder. Den förekommer främst i södra och mellersta Sverige, men finns längs kusten även längre norrut. Första fynduppgift publicerades i Bromelius Chloris gothica år 1694, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).
I äldre tid fanns särskilda bestämmelser som reglerade hur mycket humle gårdarna skulle leverera och man anlade särskilda humlegårdar för ändamålet, till exempel Humlegården i centrala Stockholm som var kryddgård fram till 1648. Humle ingick i det tionde som man var skyldig att leverera till kyrkan.
Färska humlekottar är en underbart god primör under sommaren, stek i olivolja eller smör. Humle kan också användas i te, tinktur och extrakt. Humle är populär i många kvällsteer och örter som passar bra ihop med humle är valeriana och passionsblomma.
Innehåll: Torkade humlekottar (humulus lupulus)
-
Recensioner
Bli först med att recensera denna produkt!
Din recension:
För att skicka en recension måste du vara inloggad.