• 94 år i branschen
  • Fraktfritt vid 600 kr
  • Unikt sortiment
0 Varukorg

Vitamin B12: Varför det är viktigt och hur man får i sig det?

 

Du vet redan att vitaminer är viktiga för en god hälsa, men har du funderat så mycket på vitamin B12? B12 är ett av de viktigaste näringsämnena som din kropp behöver och håller dina nerver och blodkroppar glada. Men det kan vara svårt att få i sig tillräckligt, särskilt om du äter en växtbaserad kost.

Men oroa dig inte - med några få justeringar av din kost kan du få i dig allt B12 som din kropp behöver. I den här artikeln får du veta varför detta vitamin är viktigt, hur mycket du behöver och enkla sätt att få in det i dina måltider. Gör dig redo att bli en B12-expert!

 

Vad Är Vitamin B12 Och Varför Behöver Vi Det?

Vitamin B12 är ett viktigt näringsämne som bidrar till att bilda röda blodkroppar och DNA. Utan vitaminet kan du bli anemisk och uppleva trötthet och andfåddhet. 

Varför B12 är livsviktigt

Vitamin B12 är nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar, som transporterar syre genom hela kroppen. Det hjälper också till att bilda DNA och upprätthålla friska nervceller. Brist på B12 kan leda till anemi, trötthet, svaghet och koncentrationssvårigheter.

Var hittar man vitamin B12

 De bästa källorna till B12 är animaliska livsmedel som kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter. Bra alternativ inkluderar:

-Nötköttslever, musslor och makrill - några av de mest B12-rika livsmedlen. Bara 3 gram nötlever innehåller över 1000 % av ditt dagliga behov!
-Lax, tonfisk och torsk - 3 till 4 uns innehåller över 100 % av den dagliga rekommendationen.
-Ägg - Bara en stor äggula innehåller ca 10% av det dagliga behovet av B12.
-Berikade livsmedel - Vissa vegetabiliska mjölksorter, näringsjäst och spannmål har tillsatts B12. Kontrollera etiketten och sikta på minst 25-100 % av dagsvärdet per portion.

  • Att få i sig tillräckligt med B12 är viktigt för din hälsa och ämnesomsättning. Det bästa sättet att tillgodose dina behov är att äta en mängd olika livsmedel ovan, särskilt animaliska källor. Och om du äter en växtbaserad kost kan det vara nödvändigt med kosttillskott eller berikade livsmedel för att undvika brist.

Livsmedelskällor För Vitamin B12
 

Vitamin B12 finns naturligt i animaliska livsmedel, så om du följer en växtbaserad kost bör du vara noga med att få i dig tillräckligt av detta viktiga näringsämne.

Rött kött, fågel och fisk innehåller stora mängder B12. En portion på 3 gram nötkött, kyckling eller fisk kan innehålla över 100 % av ditt dagliga behov. Äter du inte kött? Oroa dig inte, det finns andra alternativ.

  

Mejeriprodukter

De flesta mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt är berikade med B12. En kopp mjölk eller yoghurt innehåller ca 50 % av det dagliga B12-intaget. Leta efter berikade alternativ utan mejeriprodukter, t.ex. nötmjölk eller yoghurt, om du undviker mejeriprodukter. 

 

Ägg?

En stor äggula innehåller ca 60 % av det B12 som du behöver per dag. Äggröra eller en omelett några gånger i veckan kan hjälpa till att öka dina nivåer.

Näringsjäst

Denna deaktiverade jäst är fullproppad med B12. Bara två matskedar innehåller 140% av ditt dagliga behov. Näringsjäst har en salt, ostliknande smak och kan strösslas över maten eller användas som ingrediens i recept.

Animaliska livsmedel innehåller mest naturligt förekommande B12, men berikade livsmedel och kosttillskott kan också hjälpa till att förebygga brist hos dem som inte äter kött. Tala med din läkare om huruvida ett B12-tillskott är rätt för dig.

Med så många alternativ att välja mellan är det fullt möjligt att få i sig tillräckligt med vitamin B12 via kosten. Hitta det som fungerar för dina behov och njut av fördelarna med bättre energi, humör och hjärnhälsa.

 

Brist På Vitamin B12: Symtom, Orsaker Och Behandling

 

Brist på vitamin B12 kan leda till allvarliga hälsoproblem om det inte behandlas. Några vanliga symtom på B12-brist är: trötthet, andnöd, blek hud, bröstsmärtor och domningar eller stickningar i händer och fötter. 

Orsaker

 De vanligaste orsakerna till B12-brist är perniciös anemi och malabsorption. Perniciös anemi uppstår när kroppen saknar intrinsic factor, ett protein som behövs för att absorbera B12 från kosten. Malabsorption kan uppstå när tarmen har svårt att ta upp näringsämnen från maten på rätt sätt. Vissa mediciner som metformin eller PPI som används för att behandla sura uppstötningar kan också bidra till B12-brist över tid.

Diagnos och behandling

Ett enkelt blodprov kan kontrollera dina B12-nivåer. De flesta läkare kommer också att undersöka om det finns tecken på anemi och kontrollera antalet blodkroppar. Om en brist upptäcks är behandlingen ganska okomplicerad. De flesta människor ordineras B12-tillskott, antingen som piller, sublinguala tabletter som löses upp under tungan eller injektioner. För personer med absorptionsproblem brukar injektioner vara den mest effektiva metoden.

B12-injektioner anses vara mycket säkra med få biverkningar. Du kan uppleva viss ömhet vid injektionsstället. Kosttillskott och kostförändringar kan hjälpa till att förhindra att bristen återkommer. Vi rekommenderar att du äter mer B12-rika livsmedel som fisk, kött, fågel, ägg och mejeriprodukter.

Med rätt diagnos och behandling bör symtomen på B12-brist börja förbättras inom några veckor. Vissa nervskador kan dock ta flera månader att läka. Att få i sig tillräckligt med B12 är avgörande för din hälsa, energi och välbefinnande.

 

Slutsats

Så där har du det - allt om vitamin B12. Det är ett viktigt näringsämne som hjälper till att hålla din kropp och hjärna i toppform. Men eftersom din kropp inte kan tillverka B12 på egen hand måste du få i dig det från animaliska livsmedel eller kosttillskott.

Låga B12-nivåer kan verkligen ställa till det för dig, så ignorera inte varningssignalerna. Den goda nyheten är att det är ganska enkelt att se till att du får i dig tillräckligt. Ät kött, ägg och mejeriprodukter eller ta ett tillskott om du inte får i dig tillräckligt. Att få i sig B12 behöver inte vara komplicerat. Se bara till att hålla nivåerna uppe så kommer du att vara pigg och mentalt skarp. Vem visste att en vitamin kunde göra så mycket? B12 är verkligen ett superhjälte-näringsämne, så visa det lite kärlek!

Nedan hittar du kundfavoriter när det kommer till B12.