• 94 år i branschen
  • Fraktfritt vid 600 kr
  • Unikt sortiment
0 Varukorg

5 viktiga anledningar till varför du bör använda solskydd dagligen

 

Vi har alla hört hur viktigt det är att använda solskyddskräm för att skydda huden, men vet du de specifika anledningarna till varför? 

 

Vår hud arbetar för att skydda oss från skadlig ultraviolett strålning, vilket är varför vi bör använda solskyddskräm för att skydda oss från skadliga UV-strålar. Även på molniga dagar är vår hud mottaglig för solens strålar som kan leda till hudcancer, missfärgning och rynkor över tid.

Det största steget du kan ta i din dagliga rutin för att hjälpa till att skydda din hud är att applicera solskyddskräm varje morgon och igen under dagen. Det är också viktigt att du kontaktar din hudläkare om du märker några förändringar i din hud eller nya fläckar. Nedan beskriver vi vikten av daglig användning av solskyddskräm och hur du kan skydda din hud.

 

Minskar risken för solbränna

Alla hudläkare kommer att betona vikten av hudskydd och att förebygga solbränna. Du kan bli solbränd från att tillbringa långa perioder utomhus utan solskyddskräm och även från att använda solarier. Om du kontinuerligt blir solbränd kan det leda till skador som kan orsaka hudcancer, för tidigt åldrande och många andra hudproblem.

Om du utvecklar en allvarlig solbränna med blåsor, kontakta din lokala hudläkare för hjälp eftersom de kan bedöma din bränna och föreslå produkter som kan hjälpa till med smärtan och minimera ärrbildning. Om det upptäcks tillräckligt tidigt kan orala eller topikala steroider förebygga vissa av skadorna som är förknippade med solbränna.

 

Förebygga åldrandet

Upprepad solpåverkan med lite eller inget skydd kan skada din elasticitet, kollagen och hudceller. Över tid kan detta leda för tidiga ålderstecken, inklusive missfärgning och rynkor. För tidigt åldrande, kallat fotoåldrande, är vanligt hos dem som tillbringar tid i solen utan solskyddskräm - särskilt i  20- och 30-årsåldern. Lyckligtvis är dessa hudproblem förebyggbara med daglig solskyddskräm användning.

 

Minska risken för hudcancer

Att använda solskyddskräm varje dag, även när det är molnigt, är ett av de bästa sätten att förebygga hudcancer. Statistik visar att risken att insjukna i hudcancer före 75 års ålder är 3,0 procent för män och 2,6 procent för kvinnor. Du kan minska risken att utveckla sjukdomen genom att använda minst SPF 30 flera gånger varje dag. För ännu mer skydd kan du använda en högre SPF-nivå. Om du tillbringar lång tid utomhus eller kommer att vara i vattnet, bör du applicera solskyddskräm varannan timme.

 

Förebygg hudmissfärgning

Det kan vara svårt att leva med områden av hud missfärgning, särskilt när de dyker upp senare i livet. Dessa missfärgade områden kallas ofta "solfläckar" eller "leverfläckar" och är vanligtvis bruna i färgen. De utvecklas ofta i ansiktet, huvudet, händerna och armarna och kan påverka både män och kvinnor. Att applicera solskyddskräm periodiskt under dagen kan hjälpa till att förhindra att dessa fläckar dyker upp på din hud

 

Tips!

Att välja en solskyddsprodukt kan vara överväldigande med alla olika alternativ som finns tillgängliga. En av de viktigaste sakerna att tänka på när man väljer produkter är nivån av SPF, med tanke på att en SPF på 30 eller högre kommer att säkerställa att din hud är fullständigt skyddad, även på molniga dagar. Kom ihåg att alltid applicera solskydd efter att du har badat eller använt en handduk.

 

 

 

REFERENSER

Cancerfonden - Hudcancer